Til manden der elsker udendørsaktiviteter, er påklædning og fodtøj særdeles vigtigt

Mand i vest der står ved siden af sin kone
Til manden der elsker udendørsaktiviteter, er påklædning og fodtøj særdeles vigtigt
Henrik Andersen
-
11/10/2022
-

Der findes som bekendt ikke dårligt vejr – kun dårlig påklædning. Selvom det er en kliché, så er det stadig sandt, at du kan bevæge dig udenfor i al slags vejr, uden du bliver våd eller kommer til at fryse, hvis du blot vælger det rigtige outfit. Læs her, hvordan du klæder dig på til friluftslivet.

Gå efter lag-på-lag-princippet, hvis du vil holde varmen

Hvis du skal være klædt på til friluftslivet, så bør du klæde dig på efter dét, der går under betegnelsen lag-på-lag-princippet. Det er en smart metode, som gør, at du nemt kan tage noget af tøjet af, hvis du får det for varmt, samtidig med at du ikke kommer til at fryse, hvis det er koldt udenfor.

Det er eksempelvis oplagt, hvis du går til spejder, hvor der i det ene øjeblik er gang i en leg med fuldt tempo, hvor pulsen kommer i vejret, mens det andet øjeblik byder på stillesiddende fællesspisning eller madlavning. Det kræver, at du kan regulere temperaturen, så du hverken kommer til at fryse eller svede.

Derfor er det en god idé at klæde dig på til friluftslivet ved at benytte dig af lag-på-lag-princippet. Det betyder, at du nemt kan justere, hvor meget tøj, du har på, afhængigt af hvor varmt du har det, den aktivitet du laver, og hvordan vejret er på det pågældende tidspunkt.

De tre basale lag i lag-på-lag-princippet

Hvis du er i tvivl om, hvad lag på lag princippet er, så følger her en introduktion til de tre basale lag. Vær opmærksom på, at hvert lag sagtens kan bestå af flere lag – eksempelvis kan du godt have både en jakke og en vest til mænd på. Lag på lag-metoden er en fremragende måde, hvis du vil holde varmen i al slags vejr.

De tre basale lag:

  • Yderste lag: Det yderste lag bør være vind- og vandtæt, som dog også skal kunne ånde. Det kan eksempelvis være en kraftig skaljakke eller en jakke i tætvævet bomuld, som gør, at kroppen kan ånde, mens du holder varmen.
  • Mellemste lag: Det mellemste lag er det isolerende lag, som holder varmen. Det vil ofte bestå af trøjer i fleece eller uld, men det kan også være en tynd fiber- eller dunjakke, hvis det er, hvad garderoben gemmer på.
  • Inderste lag: Det inderste lag består af tyndt og tætsiddende undertøj, som kan transportere fugt væk fra huden. Her er det oplagt enten at vælge uld eller syntetisk stof, som har isolerende egenskaber.

Herudover er det også nødvendigt, at du vælger det rigtige fodtøj. Skal du eksempelvis ud at vandre, så bør du vælger et par gode vandrestøvler, som du kan holde varmen i, men som samtidig yder beskyttelse for dine fødder. Du kan også vælge at medbringe en vandrerygsæk, så du kan medbringe flere forskellige former for fodtøj.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!